Catalunya industrial

Portada del llibre

La nova proposta de Sortides amb gràcia és, podríem dir, un recull de sortides. És un viatge per diversos punts de la geografia catalana per descobrir el patrimoni industrial del territori. Avui us proposem visitar fins a 47 edificis amb un passat industrial que, en bona part, han deixat de tenir l’ús productiu per al qual van estar fets i que avui són museus que ens permeten conèixer el passat industrial català, tot i que en alguns casos, encara mantenen una certa activitat. Avui us proposem resseguir la història a través d’un llibre: Catalunya industrial. La Guia per descobrir el patrimoni industrial del nostre país, obra de Daniel Romaní, editada per Viena edicions.

La Fassina d’Espluga de Francolí.

Catalunya ha estat, de sempre, un país emprenedor, atent als corrents artístics i científics que s’han desenvolupat a Europa. Així ho explica, Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en una de les introduccions del llibre de Daniel Romaní: “El nostre procés industrial ha caminat en paral·lel al que s’ha produït a Europa, fins i tot algú ha anomenat Catalunya la petita Anglaterra, per l’emprenedoria de la seva gent, que s’ha traduït en una intensa activitat artesanal i industrial al llarg dels segles”. Per tot el territori català hi ha edificis, espais, racons, uns més coneguts que altres, que han estat importants per a la història del país i que tots tenen el seu interès. Alguns són importants per la seva aportació a la història del territori, altres ho son com a patrimoni arquitectònic, i n’hi ha que reuneixen les dues condicions. Tots aquests espais mereixen una visita.

Màquina d’amassar a l’Ecomuseu de Castelló d’Empúries.

Alguns dels llocs que proposa Daniel Romaní a la seva guia ja els hem visitat a Sortides amb gràcia, d’altres ja estaven a la nostra llista de propostes futures i també n’hi ha que ens ha suposat una descoberta i que han passat a la nostra llista de futures sortides. Entre les que ja hem visitat hi ha l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu de Ceràmica La Rajoleta d’Esplugues de Llobregat, la Fassina Balanyà a l’Espluga de Francolí o el Museu de Gerri de la Sal.

Entre les propostes que fa Romaní al seu llibre, hi ha una fàbrica de dinamita, farineres, empreses relacionades amb el tèxtil o amb l’obtenció i la manipulació de l’alcohol, com caves o destil·leries, fargues, mines de metalls o de sal, salines… Industries de tota mena, que conformen un patrimoni industrial molt interessant i bàsic per conèixer una part de la història econòmica i social de Catalunya. Daniel Romaní recull fins a 47 d’aquests espais.

Vagoneta del funicular al Museu de Capdella.

Catalunya industrial. La Guia per descobrir el patrimoni industrial del nostre país és, en realitat, el recull de 47 reportatges publicats durant l’estiu de 2018 al diari Ara, i és el resultat de la col·laboració endegada temps enrere entre l’Ara, Viena Edicions i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el tercer llibre, els dos anteriors son Monuments de Catalunya i Tresors de Catalunya, sempre amb el mateix procés, reportatges que es publiquen a l’estiu a l’Ara que revisats i adaptats al format de llibre, es publiquen uns mesos més endavant. En tots ells hi ha algunes propostes que coincideixen amb visites que hem fet a Sortides amb gràcia i també n’hi ha moltes d’altres que no.

Mostrari de rajoles a La Rajoleta d’Esplugues.

Daniel Romaní explica els diferents llocs amb primera persona, tot afegint anècdotes personals de quan va anar a visitar-los, i també històries que li han narrat les persones que li han fet de guia en cada espai. De ben segur que us vindran ganes de conèixer de primera mà tot aquest patrimoni o redescobrir-lo si ja hi heu estat.

Museu de Gerri de la Sal.

 

© Text i fotos: Joan Àngel Frigola
Col·laboració: Anna Cebrián

Catalunya industrial. La Guia per descobrir el patrimoni industrial del nostre país
Daniel Romaní
Viena Edicions

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.