Jocs i joguines a l’antiguitat

Peces d'escacs de cristall de roca d'Àger. Reproducció.

Peces d’escacs de cristall de roca d’Àger. Reproducció.

La proposta d’avui ens porta a visitar un lloc on ja hi vam fer una sortida a l’octubre del 2013, però ara ens hi acostarem per veure una exposició temporal. Tot i això, no està de més tornar a passejar per les restes de carrers i cases d’aquest jaciment ibèric del que va ser la capital dels indigets. Avui tornem a Ullastret per visitar l’exposició “Jocs i joguines a l’antiguitat”.

El joc és una de les formes més bàsiques que tenen els cadells de qualsevol espècie per aprendre i també com a forma de socialització amb el grup. I és també una manera de distreure’s dels individus adults. Els humans no som diferents i el joc ha estat part de la vida de la humanitat des de bon principi. Bona mostra d’això són les joguines de tota mena que s’han trobat en  jaciments arqueològics d’arreu.

Nines articulades. Reproduccions.

Nines articulades. Reproduccions.

Tot i que, de ben segur els homes prehistòrics ja jugaven i feien servir algun tipus de joguina, les primers joguines documentades s’han trobat en les grans civilitzacions de Mesopotàmia i Egipte, on van aparèixer els primers jocs d’estratègia amb taulers. Nines, daus, fitxes, bales, pilotes… són alguns dels elements han aparegut en jaciments arqueològics d’aquí i d’allà i de totes les èpoques històriques.

La Xarxa del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Arqueoxarxa, ha produït l’exposició “Jocs i joguines a l’antiguitat”, concebuda pel Museu de Badalona, on es va mostrar per primer cop i que volta per diferents museus catalans. La mostra s’articula en 9 àmbits, 8 dels quals es centren en les etapes de la vida i el paper que hi tenia el joc a l’Antiguitat. L’últim està dedicat als jocs medievals.

Sonall i cavallet amb cavaller amb rodes per arrossegar. Reproduccions.

Sonall i cavallet amb cavaller amb rodes per arrossegar. Reproduccions.

Sonalls, campanetes, nines –algunes d’articulades-, pilotes, animalets de fang, petites eines de camp o peces de vaixella, les tabes, nous per fer punteria, bales o el io-io, que, encara que no ens ho sembli, és un joc documentat a Grècia al segle V abans de la nostra era, o els escacs, un joc medieval del qual es va trobar a la col·legiata d’Àger un joc fet amb cristall de roca. Aquests i altres jocs i joguines estan explicats i alguns es poden veure a l’exposició que està fins al 16 d’octubre de 2016 a la seu del Museu Arqueològic de Catalunya a Ullastret.

 

Pilota, cavallet per arrossegar i baldufes. Reproduccions.

Pilota, cavallet per arrossegar i baldufes. Reproduccions.

 

© Text i fotos: Joan Àngel Frigola
Col·laboració: Anna Cebrián

 

Ullastret
Museu d’Arqueologia de Catalunya
C. Afores s/n. Puig Sant Andreu
Tel.: 972 17 90 58
17114 Ullastret
macullastret.cultura@gencat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.